ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ

Τα νέα της ΜΑΞΙΜ ΚΑΛΤΣΙΔΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΝΕΑ: Ελέγχοντας τα ελαστικά πριν την αγορά

Ελέγχοντας τα ελαστικά πριν την αγορά

 

Κλείνεις ραντεβού με τον ιδιοκτήτη και πας να δεις από κοντά το αυτοκίνητο που σου «γυάλισε». Συστήνεσαι ευγενικά και προσπαθείς να βάλεις σε μια τάξη τη νοητή λίστα με τα πράγματα που θέλεις να ελέγξεις. Μπαίνεις μέσα, κάθεσαι, βγαίνεις έξω, τριγυρνάς, σκύβεις, ανοίγεις, κλείνεις, οδηγείς και τελικά φεύγεις. Νομίζεις ότι τα πήγες καλά και ότι βρήκες το αυτοκίνητο που έψαχνες τόσο καιρό. Την επομένη, τηλεφωνείς για να κανονίσεις την αγοραπωλησία. Καλορίζικο!

Ένα βροχερό πρωί, πηγαίνοντας στη δουλειά σου, συνειδητοποιείς πως το αυτοκίνητο δεν φρενάρει αποτελεσματικά και είναι ασταθές. Παρκάρεις και παρατηρείς τα λάστιχα. Είναι για πέταμα… Αλήθεια τα έλεγξες; Υπολογίζεις το απρόβλεπτο κόστος και όπως είναι λογικό, ξενερώνεις αφάνταστα. Κυρίως γιατί δεν το σκέφτηκες τη σωστή στιγμή. Τελικά σκύβεις το κεφάλι και τα πληρώνεις!

Τα λάσχτιχα στο αυτοκίνητο δεν είναι καθόλου ασήμαντα, αντιθέτως, παίζουν ρυθμιστικό ρόλο στην καθημερινή σου ασφάλεια. Μάθε τι πρέπει να κάνεις πριν την επόμενή σου αγορά!

 

 

 

 

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα «καλά» λάστιχα;

Γιατί πολύ απλά είναι το μοναδικό σημείο επαφής σου με το δρόμο! Ένα καλό ελαστικό σε σχέση με ένα κακό, είναι σαν να συγκρίνουμε ένα ελαφρύ, απορροφητικό στους κραδασμούς και σταθερό στο πόδι παπούτσι με μια σαγιονάρα και μάλιστα ψάθινη! Ποιο από τα δύο θα επέλεγες να φοράς αν είχες μόνο μια επιλογή; Σίγουρα το πρώτο!

Σου δίνει ασφάλεια από τους εξωτερικούς παράγοντες (για το παπούτσι μιλάμε), σταθερότητα στον αστράγαλο, απορροφητικό πάτημα για να μην νιώθεις τα πετραδάκια στο πέλμα σου και τέλος έχεις το σταθερό πάτημα για να μη γλιστρήσεις στη βρεγμένη σκάλα κρατώντας τα ψώνια στο χέρι. Το ίδιο συμβαίνει και με ένα καλό ελαστικό στο αυτοκίνητο: Δίνει ασφάλεια στους επιβάτες, απόλυτο έλεγχο του οχήματος και ποιότητα κύλισης στο δρόμο. Τι πιο σημαντικό;

Πως να αξιολογήσεις την κατάσταση των ελαστικών;

Για να αξιολογήσουμε την κατάσταση των ελαστικών μας, ελέγχουμε τα παρακάτω 4 σημεία. Μάθε και συ πως μπορείς να ελέγξεις μόνος σου τα ελαστικά!

  • Η κατάσταση του πέλματοςείναι το επόμενο σημείο που πρέπει να αφιερώσεις την προσοχή σου.

Με έναν μετρητή βάθους, ελέγχουμε αν τα αυλάκια των ελαστικών έχουν το απαραίτητο βάθος για να διώξουν το νερό και να αποτρέψουν το τρομακτικό φαινόμενο της υδρολίσθησης . Το όργανο μας πρέπει να δείξει από 7 (στην καλύτερη περίπτωση) μέχρι 1,6 χιλιοστά και εμείς θα το σημειώσουμε στο αντίστοιχο σημείο της αναφοράς ως «Πέλμα (χιλ)».

  • Στη συνέχεια πρέπει να ψάξεις γύρω από το λάστιχο για τυχόν μπαλώματα, κοψίματα, εξογκώματα,καθώς και για φθορές από το πέρασμα του χρόνου. Για παράδειγμα, τα ελαστικά μπορεί να μοιάζουν ξεραμένα και σκληρά, γεμάτα ρωγμές, με εμφανείς ενδείξεις αλλοίωσης από το χρόνο και τον καιρό. Πιέζοντας με το νύχι σου στο πάνω μέρος του πέλματος θα πάρεις μια ιδέα για το πόσο σκληρά είναι. Ιδανικά τα θέλουμε να είναι μαλακά και φρέσκα, έτοιμα να ζεσταθούν και να κολλήσουν στην άσφαλτο, δίνοντας όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα πρόσφυσης.

 

  • Ακόνισε υπομονετικά τις αισθήσεις σου και κάνε μια βόλτα το αυτοκίνητο. Έτσι θα πάρεις όλες τις σχετικές πληροφορίες σχετικά με το αν υπάρχει κάποια ανομοιομορφίαμεταξύ των τεσσάρων ελαστικών ή αν το αυτοκίνητο χρειάζεται ευθυγράμμιση. Έχουμε δει περιπτώσεις με αυτοκίνητα να έχουν έως και τέσσερα διαφορετικά λάστιχα, το καθένα από διαφορετικό κατασκευαστή – πράγμα απαράδεκτο! Γενικότερα ο έλεγχος μέσω test drive, όπως έχουμε ξαναπεί, «δίνει φωνή στο αυτοκίνητο». Εμείς δίνουμε την δέουσα προσοχή και πέραν των ελαστικών

Τα λάστιχα στο αυτοκίνητο είναι ένας παράγοντας που ο καταναλωτής δεν δίνει πάντα σημασία.

 Για να απαλλαχτείς από τέτοιου είδους έγνοιες, ιδανικά απευθύνσου σε έναν ειδικό και μάθε τα πάντα για το αυτοκίνητο που θέλεις να αγοράσεις!

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή να αλλάξεις τα λάστιχά σου;

Ιδανική εποχή για αλλαγή των ελαστικών δεν υπάρχει. Κριτήριο για την αντικατάστασή τους, πρέπει να είναι πάντοτε το μέγεθος της φθοράς τους.

Ωστόσο τους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες μπορούμε να πετύχουμε καλύτερες προσφορές ως προς την τιμή τους, επειδή ακριβώς όλοι τρέχουν για λάστιχα μόλις πιάσουν τα κρύα και οι γερές ζέστες.

Αλλάζοντας δύο λάστιχα αντί για τέσσερα

Ιδανικά πρέπει να αγοράσεις τέσσερα καινούρια λάστιχα. Ωστόσο αυτό που συνηθίζεται σε πολλές περιπτώσεις (κυρίως για τη μείωση του κόστους) είναι να τοποθετούνται μόνο δύο καινούρια και αυτά, στους κινητήριους τροχούς. Για παράδειγμα, αν ένα αυτοκίνητο είναι προσθιοκίνητο, τα νέα λάστιχα τοποθετούνται στον εμπρός άξονα.

Το σκεπτικό δεν είναι λάθος γιατί στην ουσία θέλουμε τα φρέσκα λάστιχα να μπουν στον άξονα κίνησης του αυτοκινήτου, εκεί όπου υπάρχει έντονη η ανάγκη για πρόσφυση. Παρ’ όλα αυτά για να εκμεταλλευτούμε το 100% των δυνατοτήτων του αυτοκινήτου και να είμαστε ασφαλείς, η αγορά τεσσάρων ελαστικών είναι μονόδρομος. 

Ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών. Αυτή πρέπει να συμβαδίζει με αυτή που προτείνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου μας (κάποια από τα αυτοκίνητα γράφουν την προτεινόμενη πίεση των ελαστικών, στο αυτοκόλλητο που βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά από το πορτάκι της βενζίνης). Έτσι θα έχουμε έναν συνδυασμό μεταξύ βέλτιστης κατανάλωσης καυσίμου και απόλυτου ελέγχου του αυτοκινήτου!